UitBlinkeR
WESTLAND

< Home

Jongerenwaarderingsprijs Uitblinker 2020

Ter gelegenheid van de Internationale dag van de rechten van het kind op 20 november 2018 zijn de jaarlijkse Uitblinkers weer uitgereikt, de waarderingsprijs van de Gemeente Westland voor jonge vrijwilligers en/of mantelzorgers. Wethouder Piet Vreugdenhil heeft de genomineerden bezocht tijdens hun vrijwilligerswerk of mantelzorgactiviteiten en ze de bijbehorende prijs uitgereikt.

Algemeen
Dit jaar zijn 14 Uitblinkers aangemeld. Deze jonge vrijwilligers/mantelzorgers zijn opgevallen in hun omgeving en zijn kanjers. De jury, onder leiding van wethouder Vreugdenhil, heeft een zorgvuldige selectie gemaakt en drie vrijwilligers geselecteerd voor een tv-portret. De genomineerden zijn immers allemaal Uitblinkers die opgevallen zijn in hun omgeving. Alle aangemelde jongeren zijn uitgenodigd om gezamenlijk de première van de portretjes te bekijken. Deze portretjes van de jongeren in hun vrijwilligerswerk of mantelzorg zijn vooral bedoeld als een voorbeeld voor anderen.

Angelique Rensen (17 jaar) ‘s-Gravenzande
Angelique heeft zich 2 jaar geleden aangemeld bij Vitis Welzijn als vrijwilliger. Haar thuissituatie was toen heel verdrietig en zij heeft ervoor gekozen om vrijwilligerswerk te doen tijdens haar vakanties. Buurtvereniging Zandevelt is heel blij met de ‘helpende handjes van Angelique’. Zij wordt ingezet bij verschillende activiteiten voor jong en oud. Zo was zij recent actief bij de opbouw en de kaartverkoop voor het Halloweenfeest en was zij actief tijdens de bingo van de buurtvereniging. In de zomervakantie helpt zij bij de kindervakantie-activiteiten en verder is ze ook actief met hand-en-spandiensten bij Vitis Welzijn. De jury hoopt dat deze Uitblinker voor haar een boost is om verder te gaan op deze manier met vrijwilligerswerk en dat ze daardoor ook kan groeien in haar persoonlijke situatie.

Jelle van der Arend (21 jaar) Naaldwijk
Jelle is sinds de oprichting van het Taalhuis in april 2016 aan de slag gegaan als taalmaatje bij Taalhuis Westland. Inmiddels begeleidt Jelle zijn derde taalvrager en dat is op dit moment een 18-jarige jonge vrouw uit Syrië. Wekelijks ontmoeten zijn elkaar in de bibliotheek van Naaldwijk.
Een taalmaatje is een vrijwilliger die één op één of in een klein groepje een taalvrager ondersteunt bij het leren van de Nederlandse taal. Dat kan door spreken, luisteren, samen lezen, schrijven en vooral veel praten. Daarom is het zo prettig dat er ook jongere taalmaatjes zijn voor de jongere mensen die zich de Nederlandse taal eigen willen maken. Het is knap dat hij deze inzet doet naast een studie en toch iedere week tijd weet vrij te maken voor een taalmaatje.

Lotte Lansdaal (12 jaar) Monster
Lotte is de jongste genomineerde en dan ook nog één van de winnaars. Zij is al 7 jaar lid van het Wereld Natuur Fonds en sinds 2016 zet zij zich in als actief lid voor de rangeracties. In 2016 was de actie gericht op de olifant, in 2017 werd gedoneerd voor de haai en thans is zij weer in actie voor de tijger. Om geld op te halen organiseert zij optredens in de vorm toneelstukjes met klasgenoten en een tuinfestival voor school- en buurtkinderen. Daarnaast organiseert zij regelmatig een kraampje op school waar zij na schooltijd zelfgebakken cupcakes, drankjes, zelfgemaakte boekenleggers en armbandjes verkoopt voor het goede doel. Naast haar eigen initiatief probeert ze ook klasgenoten en mensen in haar omgeving te enthousiasmeren voor haar acties. Op jonge leeftijd weet zij met haar enthousiasme en gedrevenheid volwassenen en kinderen op de been te krijgen om mee te strijden voor de bedreigde dieren. Zij is hiermee een voorbeeld voor anderen.

De winnaars en genomineerden voor de Uitblinker 2018 samen met wethouder Vreugdenhil.
foto: Thierry Schut
De winnaars en genomineerden voor de Uitblinker 2018 samen met wethouder Vreugdenhil.